Σαρακοστή

32px_Flag_of_the_United_Kingdom   English

Για τη σειρά μαθημάτων σχετικά με τη Σαρακοστή, έχουμε επιλέξει τις παρακάτω κατασκευές και δραστηριότητες:

Κυρά Σαρακοστή

Από την πρώτη φορά που φτιάξαμε την Κυρά Σαρακοστή στην τάξη μας διαπιστώσαμε ότι αποτελεί πολύ καλό διδακτικό εργαλείο, καθώς βοηθά τα παιδιά να συλλάβουν πιο εύκολα την αφηρημένη έννοια της σημαντικής αυτής χρονικής περιόδου. Η φιγούρα της Κυρά Σαρακοστής έχει γίνει πλέον οικεία στους μαθητές μας, που χαίρονται να τη φτιάχνουμε κάθε χρόνο και να της αφαιρούν ένα ποδαράκι κάθε Κυριακή.kyra_sarakosti_w_logo

Υλικά
– Χαρτόνι μεγάλου μεγέθους
– Διάφορα κομμάτια από υφάσματα, δαντέλες, κουμπάκια, αυτοκόλλητα κλπ.
– Λίγο μαλλί πλεξίματος
– Δύο ξυλάκια χειροτεχνίας
– 
Μαρκαδόροι
– Καλτσάκια (εμείς χρησιμοποιούμε τις μονές κάλτσες των παιδιών μας που πάντα μένουν μετά το πλύσιμο!)
– Βαμβάκι

Σε μεγάλο χαρτί χειροτεχνίας σχεδιάζουμε μια μεγάλη φιγούρα της Κυρά Σαρακοστής.  Διακοσμούμε με κομμάτια υφάσματος, δαντέλες, κουμπάκια και ό,τι άλλο θέλουν τα παιδιά. Ζωγραφίζουμε δύο μάτια κλειστά. Δεν ζωγραφίζουμε στόμα. Κολλάμε στο κεφάλι λίγο μαλλί πλεξίματος για τα μαλλιά και τα ξυλάκια χειροτεχνίας σε σχήμα σταυρού. Γεμίζουμε επτά καλτσάκια με βαμβάκι και τα κολλάμε ή τα καρφιτσώνουμε σαν ποδαράκια στην άκρη του φουστανιού – είναι οι 7 εβδομάδες της Σαρακοστής. Πάνω από κάθε καλτσάκι γράφουμε τους αριθμούς 1 έως 7. Πάνω από κάθε αριθμό κολλάμε μια εικόνα ή ένα αντικείμενο που υποδηλώνει το θέμα της αντίστοιχης Κυριακής.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, συζητάμε με τα παιδιά: η Κυρά Σαρακοστή δεν έχει στόμα επειδή νηστεύει, τα χεράκια της είναι σταυρωμένα επειδή προσεύχεται, τα μάτια της είναι κλειστά επειδή δεν θέλει να βλέπει κακά πράγματα.

kyra_sarakosti_socksΕπιπλέον, προσθέτουμε ότι κάθε Κυριακή της Σαρακοστής έχει και ένα ξεχωριστό θέμα. Από την εμπειρία της δικής μας τάξης, συνειδητοποιήσαμε ότι είναι δύσκολο για τα παιδιά, σ’αυτήν την ηλικία, να θυμούνται όλες τις Κυριακές, οπότε επιλέξαμε να τονίσουμε τις πιο “αξιομνημόνευτες”: της Ορθοδοξίας, με μια εικόνα πάνω από το πρώτο ποδαράκι, της Σταυροπροσκύνησης, με ένα σταυρουδάκι πάνω από το τρίτο ποδαράκι, των Βαΐων, με ένα φύλλο πάνω από το έκτο ποδαράκι και την Κυριακή του Πάσχα με ένα κόκκινο αυγό πάνω από το τελευταίο ποδαράκι.

Εξηγούμε στα παιδιά ότι κάθε Κυριακή στην τάξη θα αφαιρούμε κι ένα ποδαράκι, εφόσον θα έχει περάσει μια εβδομάδα. Όταν έχουν αφαιρεθεί όλα τα ποδαράκια, θα είναι Πάσχα. 

Κολλάμε την Κυρά Σαρακοστή σε εμφανές σημείο, ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς καθ’ όλη την περίοδο της Σαρακοστής.